Free Porn
xbporn

Statici v obcích na Jesenicku rázně rozhodnou. Domy zničené povodní budou nekompromisně zbourány

zdroj: instagram.com/youtube.com

„Mít vodu v baráku je neštěstí. Nemít barák je katastrofa,“ říká šedesátiletý Jaroslav z Jeseníku, když se dívá na svůj poničený dům. To, co z něj zbylo, stojí vedle dalších ruin, které jsou pokryty bahnem. Jeho dům chybí roh a stěny jsou popraskané. „Vedle stála ještě garáž,“ říká Jaroslav, zakrývajíc si rukou obličej.

Ničivá povodeň a její následky na Jesenicku

Před povodní byla oblast kolem Jeseníku klidná. Zahrady, silnice a domy tvořily malebnou krajinu. Dnes je vše zničeno a místo zahrad je zde vyschlé kamenité koryto, které připomíná dravou řeku. Silnice vedoucí z Jeseníku do Polska zmizela. Osm set metrů asfaltu je pryč, stejně jako mosty. Na okraji Jeseníku, v Šumperské ulici, roztrhla voda domy, některé z nich doslova rozdělila na dvě části.

Povodně zasáhly nejen domy, ale i infrastrukturu. Místní silnice a mosty byly zničeny, což způsobilo izolaci několika obcí. Situace je kritická a obnovit vše do původního stavu bude náročné a nákladné.

Role statiků v rozhodování o budoucnosti zasažených domů

Statikové mají nyní nelehkou úlohu. Musí rozhodnout, které domy na Jesenicku se opraví a které budou muset být zbourány. U domů, které byly vážně poškozeny, jako je ten Jaroslavův, je velké riziko, že budou označeny k demolici. Statikové provádějí podrobné prohlídky, analyzují stav základů, stěn a střech a rozhodují, zda je oprava technicky možná a ekonomicky výhodná.
Pokračujte ve čtení na druhé straně.

Druhou stranu si otevřete níže

(Pokračování otevřete níže)

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené