Free Porn
xbporn

Slovenské ministerstvo vnitra definitivně uznalo Babiše jako agenta StB? Jaká byla jeho reakce?

zdroj: instagram.com/youtube.com

reklama
Reklama

Historie sporu a jeho řešení

Slovenské ministerstvo vnitra oznámilo, že český expremiér Andrej Babiš byl neoprávněně veden jako agent Státní bezpečnosti (StB) v československých dokumentech. Tento spor trval dlouhá léta, kdy se Babiš snažil očistit své jméno a prokázat, že s StB vědomě nespolupracoval. Ministerstvo vnitra dospělo k dohodě na základě dvou právních analýz, které ukázaly na vysoké riziko prohry státu ve sporu. Toto riziko bylo hodnoceno jako neakceptovatelné v kontextu hospodaření s veřejnými financemi Slovenska.

Reklama

Smír mezi ministerstvem a Babišem

Babiš a ministerstvo uzavřeli smír, který schválil soud. Ministerstvo vnitra ve svém prohlášení zdůraznilo, že cílem smíru je ochrana veřejných financí Slovenska a předcházení zbytečným nákladům spojeným s prohrou sporu. Tímto krokem se Babiš zavázal, že nebude uplatňovat žádné finanční nároky vůči Slovensku a stáhne své stížnosti u Evropského soudu pro lidská práva.

Babišova vyjádření ke spolupráci s StB

Dříve než se Babiš pustil do politické kariéry, několikrát se veřejně vyjádřil k otázkám kolem své evidence u StB. V roce 2011 v pořadu Jana Krause vysvětlil, že „STB ekonomická chránila ekonomické zájmy Československa“. Zdůraznil, že tato část StB neměla na starosti represi, ale pouze ekonomickou ochranu a monitoring cizinců.

Ústav paměti národa: Důkazy o spolupráci

Navzdory smíru mezi ministerstvem a Babišem se k případu vyjádřil i slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který uvedl, že evidence Babiše jako spolupracovníka StB je doložená více spisy. ÚPN připomněl, že existují archivní důkazy, které potvrzují oprávněnost této evidence, a to i přesto, že slovenské soudy v minulosti konstatovaly, že žaloba měla být směřována na ministerstvo vnitra a nikoliv na ÚPN, který pouze spravuje svazky StB.
Pokračujte ve čtení na druhé straně.

Druhou stranu si otevřete níže

(Pokračování otevřete níže)

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené

Reklama