Free Porn
xbporn

Osm příznaků, které byste neměli ignorovat. Mohou signalizovat vážnou nemoc.

zdroj: instagram.com/youtube.com

Nejčastějšími příčinami úmrtí v České republice jsou nemoci srdce a rakovina. Podle Českého statistického úřadu zemřelo v roce 2020 na rakovinu celkem 28 716 osob. Nejčastějšími druhy rakoviny jsou rakovina tlustého střeva a konečníku, rakovina prsu, rakovina plic a rakovina prostaty. Čím dříve je rakovina odhalena, tím lepší má pacient šanci na přežití. Lékaři proto doporučují věnovat pozornost samokontrole a nepřehlížet neobvyklé změny v těle. Kterým příznakům byste měli věnovat pozornost?

Úbytek hmotnosti

Pokud nechcete zhubnout, ale dochází k výraznému úbytku hmotnosti, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Úbytek hmotnosti může být varováním, že trpíte závažným onemocněním. Podle gastroenterologa a hepatologa Mohameda Ghaleba je neúmyslné a nekontrolované hubnutí jedním z prvních příznaků rakoviny jícnu, žaludku, slinivky a tlustého střeva. „Rozhodujícím faktorem je věk: Dvacetiletý člověk, který zhubne, nemusí hned znamenat rakovinu. U starších lidí hledáme závažnější příčiny.

Pocení a dlouhodobé zvýšení teploty

Lidské tělo se potí, aby se ochladilo. Pokud se však potíte nadměrně, zejména v noci, informujte o tom svého lékaře. Můžete mít například rakovinu jater, krve nebo kostní dřeně. Zatím není jasné, proč některé druhy rakoviny způsobují pocení a horečku. Odborníci se však domnívají, že se jedná o mechanismus těla, kterým bojuje proti nemoci.

Únava a bolest hlavy

Stres, nedostatek spánku a snížený příjem potravy mohou způsobovat únavu a bolesti hlavy. Únava způsobená rakovinou však není stejná jako únava po dlouhém dni v práci. Je to pocit únavy po dlouhou dobu bez příčiny, zejména když se ráno probudíte. Je příznakem téměř všech druhů rakoviny, ale častější je u rakoviny krve, žaludku a tlustého střeva. Je to proto, že tělo ztrácí příliš mnoho krve a živin.

„Únava samozřejmě není vždy spojena s rakovinou. Pokud však pociťujete neobvyklou únavu a celkovou malátnost, stejně jako další závažné příznaky, jako je úbytek hmotnosti nebo krvácení, neměli byste sedět se založenýma rukama. Dlouhotrvající bolesti hlavy mohou ukazovat na nádor mozku.

Zažívací potíže

Potíže s polykáním jídla, vody nebo léků mohou mít různé příčiny. Nejhorší je rakovina jícnu.“ Nádory jícnu jsou zpočátku obvykle bezpříznakové, proto k nám pacienti přicházejí až v pokročilém stadiu. Přicházejí k nám zejména s bolestmi v krku, potížemi při polykání nebo chrapotem,‘ říká odborník.

Gastrointestinální poruchy, jako je pálení žáhy, nadýmání, zvracení a nechutenství, jsou často diagnostikovány jako mírné gastrointestinální poruchy. Tyto příznaky však mohou ukazovat například na nádory žaludku, jater nebo slinivky břišní. „Rakovina slinivky břišní má hrozivou prognózu. I když je nádor odhalen včas a slinivka může být odstraněna, přežití se obvykle pohybuje kolem 18 měsíců,‘ říká doktor Gareb.

‚Obecně platí, že na vznik nádorů má vliv řada faktorů, které člověk nemůže ovlivnit, například genetické predispozice. „Jako specialista na onemocnění trávicího traktu mohu doporučit, aby se nepřijímala nadměrná konzumace soli, červeného masa, příliš teplých nebo tučných jídel, nadměrná konzumace alkoholu a kouření.

 

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené