Free Porn
xbporn

Lidé starší 40 let by měli pracovat jen 3 dny v týdnu říkají vědci! Co na to říkáte?

zdroj: instagram.com/youtube.com

Představte si, že byste měli pracovat pouze tři dny v týdnu. Zajímalo by vás to? Vědci totiž zjistili, že nadměrná práce negativně ovlivňuje výkon mozku – snižuje schopnost racionálního uvažování, oslabuje paměť a celkově způsobuje duševní únavu. Můžeme tedy očekávat, že se v blízké budoucnosti dočkáme prodloužení víkendu alespoň o jeden den?

Před nějakým časem se vědci zaměřili na zkoumání kognitivních schopností několika tisíc lidí starších čtyřiceti let. Výsledky pak porovnali s počtem hodin, které tito lidé odpracovali během týdne. Ukázalo se, že existuje zajímavý vztah mezi množstvím práce a inteligencí. Pokud lidé pracovali méně než 25 hodin týdně, jejich duševní kapacita se zvyšovala. Jakmile však pracovali více, efekt byl přesně opačný.

Tuto studii japonských a australských vědců zveřejnil Institut aplikovaného ekonomického a sociálního výzkumu v Melbourne.

„Práce zpočátku zřejmě stimuluje mozkové buňky. Ovšem při určitém bodu začne do hry vstupovat stres spojený s fyzickou a duševní námahou, což postupně eliminuje pozitivní vliv práce. Příliš mnoho práce je z hlediska kognitivních funkcí horší, než kdybychom nepracovali vůbec,“ vysvětluje Colin McKenzie z japonské Univerzity Keio.

Mladší lidé mohou pracovat více
Podle vědců není vliv práce na kognitivní schopnosti u lidí mladších 40 let tak výrazný. „Domnívám se, že schopnost regenerace mozku u mladších jedinců je různá. Mladí lidé bývají odolnější vůči účinkům dlouhých pracovních směn,“ říká Colin McKenzie.

Pokračujte ve čtení na druhé straně.

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené