Free Porn
xbporn

Zemřel Český James Bond! Hvězda Majora Zemana! Bylo mu 89 let!

zdroj: instagram.com/youtube.com

Herec Rudolf Jelínek, který nás opustil ve věku 89 let, zanechal za sebou bohaté umělecké dědictví. Jelínek byl známý pro své desítky filmových, televizních a divadelních rolí, ale také pro svou práci v dabingu, kde jeho hlas oživil postavy, jako jsou Charles Bronson či Sean Connery. Jeho dabingová kariéra byla korunována Cenou Františka Filipovského, kterou získal v roce 2020 za celoživotní mistrovství v tomto oboru.

Rudolf Jelínek se narodil v roce 1935 v Kutné Hoře a své herecké vzdělání získal na DAMU. Po absolvování působil v několika divadlech, včetně Beskydského divadla v Novém Jičíně, Divadla F.X. Šaldy v Liberci a významných pražských scén, jako bylo Divadlo S. K. Neumanna a Divadlo za branou Otomara Krejči. Největší část své divadelní kariéry však strávil v činohře Divadla na Vinohradech, kde působil v letech 1973 až 2004.

Na filmovém plátně se Rudolf Jelínek proslavil rolí jezdce Tomáše Boučka ve filmu „Smrt v sedle“, Jana Kubiše ve snímku „Atentát“ a především jako major Jiří Hradec v seriálu „Třicet případů majora Zemana“. Jeho role majora Hradce, často označovaná jako český James Bond, byla jednou z nejvýraznějších v jeho kariéře. Scény z natáčení na Kubě, kde se natáčely díly seriálu s „chilskou“ tematikou, popisoval jako nezapomenutelné a náročné, přesto si práci na těchto akčních scénách velmi užíval.

Mezi jeho další významné filmové role patřil Toník v „Baronu Prášilovi“, Strnad ve filmu „Atentát“, rytíř v pohádce „Princ a Večernice“ nebo Mikoláš Aleš ve filmu „Tři spory“. Jelínek také exceloval v televizních seriálech, od „Tajemství proutěného košíku“ po „Ulici“ a „Ordinaci v růžové zahradě“. Věnoval se i rozhlasu, kde jeho hlas zněl v mnoha dramatických inscenacích.

Rudolf Jelínek byl nejen talentovaný herec, ale také milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček. Jeho rodina s dojetím oznámila jeho klidný odchod ve spánku. I přesto, že nás opustil, jeho bohaté dílo a výrazné role zůstanou navždy v paměti české kulturní scény.

zdroj: idnes.cz 

zdroj náhledového obrázku: youtube.com 

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené