Free Porn
xbporn

Půjčování peněz za socialismu! Bylo to vůbec reálné? A výhodné? Pamatujete si svou první půjčku?

zdroj: instagram.com/youtube.com

V době minulého režimu bylo půjčování peněz výsadou státu. Soukromí věřitelé, kteří nabízeli půjčky, fungovali pouze nelegálně. Nejznámější z půjček byla tzv. novomanželská půjčka, která měla za cíl pomoci mladým párům s bydlením a zajištěním domácnosti. Tyto půjčky byly poskytovány buď bezúročně, nebo s velmi nízkým úrokem, což bylo v té době velmi výhodné.

Novomanželská půjčka

Novomanželská půjčka byla zavedena již v roce 1948 a jejím cílem bylo pomoci mladým lidem řešit bytovou situaci. Stát poskytoval tuto půjčku bezúročně nebo s nízkým úrokem, což znamenalo, že mladé páry mohly získat finanční prostředky na vybavení a zařízení domácnosti za velmi výhodných podmínek.

První poskytnutí novomanželské půjčky v roce 1948

První novomanželské půjčky byly poskytnuty již v roce 1948, kdy mladé páry mohly získat až 7 200 Kčs. Pro srovnání, jednalo se asi o polovinu tehdejšího průměrného ročního příjmu, což je ekvivalent dnešních přibližně 150 tisíc korun.

Podmínky a výše půjčky

Půjčka byla úročena sazbou 3,5 %, ale po narození prvního dítěte se úrok rušil a jistina půjčky se snížila o jednu šestinu. Tato podmínka měla za cíl motivovat mladé rodiny k zakládání rodin a tím přispívat k demografickému růstu.
Pokračujte ve čtení na druhé straně.

Druhou stranu si otevřete níže

(Pokračování otevřete níže)

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené