Free Porn
xbporn

Fyzicky zdravá osmadvacetiletá žena podstoupila minulý týden eutanazii.

zdroj: instagram.com/youtube.com

Život 29leté Nizozemky Zorayi ter Beek skončil minulý týden po třech letech čekání na schválení její žádosti o eutanazii. Eutanazie je v Nizozemsku legální pro pacienty, kteří zažívají „nesnesitelné utrpení bez vyhlídky na zlepšení“. Příběh Zorayi ter Beek přináší hluboké otázky o duševním zdraví, společenském přijetí a etických hranicích asistované sebevraždy.

 

Diagnóza a Boj s Duševními Nemocemi

Ter Beek byla ve 21 letech diagnostikována s autismem. V následujícím roce začala nosit visačku „Neresuscitujte“, což ilustruje její dlouhodobý boj s těžkými psychickými problémy. Již od dětství toužila ukončit svůj život, což bylo důsledkem šikany a pocitu, že se nikam nehodí.

Životní Podmínky a Rodinné Vztahy

Navzdory fyzickému zdraví trpěla depresemi, úzkostí a neupřesněnou poruchou osobnosti. Její životní podmínky byly také komplikované – žila se svým přítelem Steinem, IT programátorem o 10 let starším, což její rodiče neschvalovali. Navíc se šest let odcizila své matce a třem starším sestrám a její otec zemřel minulý rok na rakovinu.

Léčba a Neúspěchy

Stein se o Zorayu velmi obával a podporoval ji ve vyhledání léčby. Vyzkoušela různé metody, včetně 33 kol elektrokonvulzivní terapie. Po poslední léčbě v srpnu 2020 jí její psychiatr oznámil, že „už pro vás nemůžeme nic udělat. Nikdy to nebude lepší.“ Toto prohlášení vedlo Zorayu k rozhodnutí přihlásit se do Centra pro expertizy na eutanazii.

Etické Otázky a Zákony o Eutanazii

Zoraya se považovala za velvyslankyni nizozemského programu eutanazie a věřila v přísná pravidla zabraňující zneužití systému. Silně se stavěla proti šíření „sebevražedných sad“ pro lidi čekající na schválení eutanazie, protože věřila, že bez správné pomoci by se někteří lidé mohli rozhodnout žít.

 

Sebevražda a Duševní Nemoci

Počet sebevražd spojených s duševními nemocemi je na vzestupu. V roce 2010 byly zaznamenány pouze dva případy asistované sebevraždy kvůli psychiatrickému utrpení, zatímco v roce 2023 to bylo již 138 případů. Zoraya měla záložní plán pro případ, že by její žádost nebyla schválena – sebevražedný kit od Exit International, který obhajuje legalizaci dobrovolné eutanazie. Nakonec však svůj „plán útěku“ nepotřebovala.

Závěr

Příběh Zorayi ter Beek přináší hluboké zamyšlení nad problematikou duševního zdraví, společenských norem a právními aspekty asistované sebevraždy. Ukazuje, jak složité a bolestné může být rozhodnutí ukončit život a jak důležité je mít systém, který nejen chrání práva jednotlivce, ale také zajišťuje, že rozhodnutí o eutanazii je učiněno s plným pochopením a podporou.

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené