Free Porn
xbporn

Česko, získalo už díky ukrajinským uprchlíkům 3 miliardy korun za krátké tři měsíce. Co na to lidé?

zdroj: instagram.com/youtube.com

Za první tři měsíce tohoto roku odvedli ukrajinští uprchlíci do české státní kasy o bezmála tři miliardy korun více, než z ní odčerpali. Pro představu, za tuto částku by se dalo podle údajů ministerstva financí postavit deset kilometrů dálnic nebo by se mohlo přidat všem důchodcům 1200 korun za rok. Přitom se dá očekávat, že příjmy od ukrajinských uprchlíků budou dále růst, zatímco náklady na ně poklesnou.

Finanční bilance v roce 2022

V roce 2022 činily výdaje na ukrajinské uprchlíky 25 miliard korun a příjmy 12,6 miliardy korun. Loni už byla bilance víceméně vyrovnaná, výdaje resort vyčíslil na 21,6 miliardy korun a příjmy na 21 miliard korun. A letos už státní rozpočet díky uprchlíkům bohatne.

„Za tento rok máme zatím data pro první čtvrtletí. Příjmy činily 6,4 miliardy korun, výdaje 3,5 miliardy korun,“ uvedla Magdalena Klimešová, analytička ministerstva práce a sociálních věcí. Stát si tak přilepšil o 2,9 miliardy korun. Největším příjmem jsou jednoznačně odvody na sociální a zdravotní pojištění, dále je to daň z přidané hodnoty nebo spotřební daň. Trend nárustu příjmů je za poslední čtvrtletí jednoznačný,“ popsala Klimešová. Model pracuje s daty, která resort má nebo si je dokáže odvodit.

Počet držitelů dočasné ochrany

Tvrdá čísla z tohoto týdne ukazují, že v Česku je necelých 350 tisíc držitelů dočasné ochrany z Ukrajiny, z těchto uprchlíků 118 tisíc pracuje. V naprosté většině, v devíti z deseti případů, se přitom jedná o pracovně-právní vztah, kdy se odvádí pojistné státu.
Pokračujte ve čtení na druhé straně.

Druhou stranu si otevřete níže

(Pokračování otevřete níže)

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené