Free Porn
xbporn

Český lékařský příběh, který stojí za zmínku! Lékař, který snížil úmrtnost s mrkvovou polévkou.

zdroj: instagram.com/youtube.com

Ernst Moro na počátku 20. století výrazně snížil kojeneckou úmrtnost. Podařilo se mu to s pomocí polévky. Zdánlivě šlo o obyčejnou mrkvovou polévku, ale ukázalo se, že její výživové hodnoty měly obrovský význam.

Povoláním pediatr
Ernst Moro je lékař, který není široké veřejnosti příliš známý. Narodil se v roce 1874 v Lublani (tehdy Rakousko-Uhersko). Vystudoval medicínu na univerzitě ve Štýrském Hradci a v roce 1911 se stal profesorem pediatrie. Zbytek života strávil v Heidelbergu.

Na počátku 20. století trápila každého pediatra vysoká kojenecká úmrtnost. Ta dosahovala až 25 %. Děti umíraly především na průjem. Je třeba poznamenat, že v té době ještě nebyl znám penicilin.

Mrkvová polévka se třemi přísadami
Moro se rozhodl najít způsob, jak snížit dětskou úmrtnost. Vyvinul lék, který fungoval naplno. Byla to mrkvová polévka. Pokrm se skládal pouze ze tří ingrediencí: vody, mrkve a soli.

Jak mrkevová polévka zachránila životy kojenců

Zelenina se musela uvařit ve vodě a protřít sítem. Poté se rozmixovala na pyré. Pokrm se pak podával dětem. Dieta pak fungovala a výrazně se zvýšila míra přežití kojenců.

Otevřete si pokračování článku na další straně

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené