Free Porn
xbporn

Rozmáhá se nám tu takový nešvar. Mnoho lidí tvrdí, že před rokem 1989 zažívali zlaté časy, a že za komunistů se měli královsky. Tak se pojďme podívat na detailní srovnání cen.

zdroj: instagram.com/youtube.com

Průměrná mzda v roce 1989 a dnes: Dramatický rozdíl?

V roce 1989 byla průměrná mzda 3170 Kčs, přičemž většina lidí pobírala mzdu okolo 2830 Kčs. Dnes se průměrná mzda v Česku podle Českého statistického úřadu pohybuje kolem 31 646 Kč. Mnoho lidí si tehdy stěžovalo na nedostatek luxusních zboží a svobod, ale v porovnání s dnešní dobou lze tvrdit, že ceny některých komodit byly výrazně nižší. Například:

  • Krabička cigaret Startky bez filtru v roce 1989 stála 14 Kčs. Za průměrnou mzdu jste si mohli koupit 226 krabiček.
  • Dnes, pokud se podíváme na populární značku Marlbora, můžete si za průměrnou mzdu koupit přibližně 309 krabiček cigaret.

Jak se změnily ceny potravin?

Jablka – levnější než kdy jindy?

V roce 1989 stál kilogram jablek 6 Kčs. Za průměrnou mzdu jste si jich mohli pořídit 528 kilogramů. Dnes je cena kilogramu jablek přibližně 25 korun, což znamená, že za průměrnou mzdu si můžete koupit více než 1200 kilogramů jablek. I přes růst cen je koupěschopnost občanů v tomto ohledu vyšší.

Chleba, mléko a další základní potraviny

Pokud se podíváme na cenu chleba, v roce 1989 stál bochník chleba přibližně 4 Kčs, zatímco dnes se cena pohybuje kolem 30 korun. Stejná situace je u mléka, které stálo v roce 1989 2 Kčs, zatímco dnes je jeho cena cca 20 korun. Přesto za průměrnou mzdu dnes koupíte více chleba i mléka než tehdy.
Pokračujte ve čtení na druhé straně.

Druhou stranu si otevřete níže

(Pokračování otevřete níže)

Reklama

Sdílejte tento článek svým přátelům.

Doporučené